.Vertaling MozManual #5

MozManual 0.1 NL (sxw document)
MozManual 0.1 NL (pdf document)

Uit ervaring met FireFox release notes weten we allemaal dat de onderstaande tekst slecht gelezen wordt, maar toch maar een poging.
Release Notes:

  • Niet alle teksten zijn vertaald. Alles voor hoofdstuk 1 moet nog worden vertaald.
  • Ik moet de spellingscontrole nog installeren in mijn Open Office. (Moet zeggen dat zo'n handleiding in hoofdstukken uit elkaar halen makkelijk is in OO en het in elkaar zetten je aardig leert hoe het programma werkt/crasht).
  • Het grootste deel van de afbeeldingen is nog niet vertaald. Ik heb sinds eind vorige week een schone installatie winxp met mozilla 1.6 NL, dus die kan ik nu zelf maken.
  • Het is pas versie 0.1, dus kom maar op met de fouten
Meer informatie is te vinden het MozManual Forum en op de MozManual NL pagina's bij mozdev.

Mozilla Europe

Jahoew, er is eindelijk een Europese Mozilla afdeling. En gelijk met een veel beter ogende site dan de Amerikaanse versie. De site is er niet in het Nederlands, maar dat kan natuurlijk altijd nog komen.

Launchy 1.7.0 uitgebracht

Op Gemal.dk valt te lezen dat Launchy 1.7.0 is uitgebracht. Een van de nieuwe dingen aan deze versie is de ondersteuning van Eudora!!! Mijn verzoek hiertoe is dus doorgevoerd. Weer een extra reden om toch Eudora te blijven gebruiken.

Launchy version 1.7.0 released! [14th February 2004]

  • Mozilla Firefox support added
  • MyIE2 support added
  • Eudora support added
  • Fix problem where Outlook Express wouldn't be detected
  • Fixed strict JavaScript warnings

Onverstandig

Ondanks dat ik graag anderen ervan overtuig dat ze Mozilla gebruiken ipv een andere browser, vind ik de actie van Ben Goodger (millennium | weblog) toch te ver gaan. Hij blokkeert tegenwoordig alle IE browsers. Daarnaast wordt iedereen die geen gebruik maakt van FireFox, Camino of Safari geadviseerd om hun browser te upgraden. Dus ook gebruikers van de Mozilla Suite.

Nou voel ik me persoonlijk benadeeld als ik als Suite gebruiker de mededeling krijg dat FireFox beter is. Het blijft dezelfde kern. Om het dan ook nog zo nadrukkelijk bovenaan de pagina te melden is zeer storend.
Maar IE geheel blokkeren lijkt me nog onverstandiger. Je zou, in een poging nieuwe gebruikers te trekken, je grootste concurent niet moeten blokkeren. Maak dan een andere stylesheet die alles uitermate saai maakt. En dan een link of wat dan ook erbij die de gebruiker kan overtuigen over te stappen.

Voor de goede orde, moznews is geschikt voor gebruik onder IE. Het ziet er in IE alleen beduidend minder goed uit en werkt langzamer.

Sitefeed

Vanaf heden bied ik via moznews en 127001 sitefeeds aan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de standaard door Blogger aangeboden dienst via atom 0.3.

Voor moznews is de feed te vinden op http://moznews.blogspot.com/atom.xml.
Voor 127001 is de feed te vinden op http://127001.blogspot.com/atom.xml.

FireFox en Overnet

De laatste tijd zie ik steeds meer aanbod van FireFox via Bittorrent. Leuk voor hen die het gebruiken, minder voor al die andere die van het donkeynetwerk gebruik maken. Dus daarom bij deze een edk-link van FirefoxSetup-0.8.exe.

FireFox 0.8

Mozilla FireBird heet nu Mozilla FireFox. Meer over de benaming en de logica erachter is te vinden op millennium | webblog.

Get Firefox

Get Firefox

Get Firefox

Get Firefox

Get Firefox

Get Firefox

Get Firefox

Firebird 0.8

De bestanden zijn er nog niet, maar de directory op de mozilla.org FTP is aangemaakt om 08-Feb-2004 19:54 server tijd. Da's volgens mij ergens vanacht, want de server staat ergens in Amerika.
We wachten af.

Firebird 0.8

Als alles meezit: MORGEN!

Postbank

Dan ben je zo'n trouwe klant en dan word je weer zo teleurgesteld. Waarom doen ze bij de Postbank toch zo moeilijk bij het ontwikkelen van een bankproduct. Het is niet meer werk om standaard te bouwen op basis van W3C standaarden en Mozilla. Als je dit doet werkt het in 95% ook in IE, Opera, enz. Er rest dan slechts weinig extra werk om het product volledig compatible te krijgen met verschillende browsers en besturingssystemen. Als je andersom werkt, krijg je juist heel veel werk en ook nog eens veel gezeur van klanten.

Aandeel IE neemt af! #3

Toch nog een keertje terugkomen op mijn eerdere berichten over de browserverdelingen van IE en de concurrentie. Nummer drie op dit moment is dus Mozilla. Voor de goede orde, IE6, IE5.5 en IE5.0 zijn de eerste drie.

Ten eerste het aandeel Mozilla. Volgens de gegevens van OneStat is het aandeel van Mozilla gegroeid van 1,2% in februari naar 1,6% in juli tot 1,8% in januari. Weinig procentjes dus vergelegen met de 11,8% van nummer drie IE 5.0.

Maar absoluut gezien is het veel interessanter. Want hoeveel is nou een groei van 1,2% naar 1,8%.
We nemen even voor het gemak aan dat van de 16 miljoen Nederlanders er 7 miljoen ook daadwerkelijk op Internet actief zijn. Ik heb voor de rest absoluut geen idee hoever ik ernaast zit hier.
Een groei van 0,6% is dan een absolute groei van 42.000. Klinkt al wat leuker. En nu komt er pas waar ik naartoe wil. Er zijn in Nederland dus naar schatting tweeenveertighonderd Internetters geweest die zowaar op de hoogte zijn van het feit dat er een andere browser is dan Internet Explorer, de moeite hebben genomen deze te vinden, te downloaden, te installeren en te gebruiken in zulke mate dat dit statistisch gezien lijdt tot een groei in het marktaandeel van 42.000 (0,6%).

Een andere conclusie die je eruit kunt halen is dat, sinds de introductie van ongeveer 1,5 jaar geleden, er in totaal 126.000 gebruikers overgestapt zijn op een nieuw product. Een product dat niet op de computer stond.

Dit omrekenend naar wereldniveau. Het staat me bij dat ik een tijdje geleden heb gehoord dat er ongeveer 600 miljoen mensen actief zijn op Internet wereldwijd. Met de bovenstaande cijfers is er tussen februari 2003 en januari 2004 een groei geweest van 3,6 miljoen nieuwe Mozilla gebruikers.
Dat brengt het totaal aan Mozilla gebruikers dus op ongeveer 10,8 miljoen.